Bestill over telefon! Vi hjelper deg
Tlf: 35 69 22 21, åpent hverdager 8-16.

Visste du at tarmen påvirker psyken din?

Maten du spiser påvirker hvordan du føler deg, både fysisk og psykisk.

Man har lenge sett på kroppens organer som helt forskjellige komponenter med ulik funksjon, men som det fantastisk komplekse maskineriet kroppen er, så henger alt sammen. Inkludert forholdet mellom hjerne og tarm.

Start med å rydde opp i tarmen, så belaster du ikke resten av kroppen

Tarmen har lenge vært undervurdert, men har de siste årene fått økt oppmerksomhet fra leger og forskere over hele verden. Stadig flere ser at ubalanse i tarmen kan gi dårlig hukommelse, dårlig humør, lite overskudd og gjøre en deprimert. Det viser seg i tillegg at mange som sliter med irritabel tarm også sliter med ømme og stive muskler og ledd.

– Dette er kjemi. Depresjon kan være et eksempel på manglende energi. Du må starte med å rydde opp i tarmen, så belaster du ikke resten av kroppen, forklarer naturterapeut Stein Flaatrud.

En trist tarm overstyrer hjernen

Tarmen er det organet etter hjernen med flest nerveceller. Da er det kanskje ikke like overraskende at en «trist tarm», som blant annet utskiller signalstoffer i form av fettsyrer og hormoner, kan overrumple hjernens følelsesregister.

Forskning viser at både stress og depresjon kan komme av en ubalanse i tarmfloraen. I en studie kom det blant annet frem at tarmbakterier fra deprimerte mennesker, flyttet over til mus, gjorde musen deprimert.

Du kan rett og slett spise deg gladere!

Hjernecellene dine fornyer seg gjennom hele livet og krever derfor en jevn tilførsel av riktige næringsstoffer for å fremme celleproduksjon- og fornyelse. Samtidig trenger tarmene et mangfold av forskjellige næringsstoffer for å trives, som vi får fra å spise sunt og variert.

– Steller vi pent med tarmen, steller vi også pent med hjernen, sier Stein.

Spis riktig hjerneføde

Hjernen består hovedsakelig av fett, protein og vann, noe som gir en god indikasjon på hva slags mat som er godt for hjernen.

Protein fra egg, fisk, kjøtt, fjærkre, vilt, meieriprodukter, erter og bønner, frø og gryn, og sunt fett fra fisk og nøtter er viktig hjerneføde. Valnøtter blir ofte trukket frem som spesielt godt for hjernen, noe som er morsomt fordi den er formet som en hjerne. Unngå for mye sukker og transfett, som har motsatt effekt på hjernecellene.

Stein Flaatrud, naturterapeut

Stein har 35 års erfaring som naturterapeut, og har lest homøopati ved Norsk Akademi for Naturmedisin i fire år. I dag jobber han primært med vitamin- og mineralterapi, urtemedisin og mikrobiologi. I tillegg er han Norges fremste ekspert på hårmineralanalyser, som gir svar på ubalanser i kroppen. Stein har utviklet en lang rekke helsekostprodukter, og er ikke ukjent med ernæring. Han kjenner til de fleste kjemiske reaksjoner som oppstår i kroppen i møte med maten vi putter i oss.

Fargerike plantestoffer og fiber fra grønnsaker, frukt og bær, vil glede tarmbakteriene. Særlig matvarer som havre, banan, egg, mørk sjokolade, ananas, laks og kikerter vil oppmuntre tarmen til å produsere serotonin og dopamin, signalstoffer som blant annet styrer lykkefølelse og humøret. Du kan rett og slett spise deg gladere!

Hjernen er veldig utsatt for stress, så stressreduserende aktiviteter som yoga og meditasjon er derfor gunstig for hjernen. Gåturer og annen bevegelse, i tillegg til enkle aktiviteter som du trives med, vil være med på ivareta hjernen. Det samme gjelder hjernetrim, som å løse kryssord, quiz eller sudoku.

Forsterk de positive prosessene

I curcumin fra gurkemeie og ekstrakt fra tamarind-frø, finnes det aktive virkestoffer som bidrar til å dempe uheldige reaksjoner i kroppen, også i tarmen.

Det naturlige kosttilskuddet Naturlig Flex inneholder begge disse i tillegg til vitamin C. Curcumin og tamarind er et fyrverkeri av en sammensetning, som kan bidra til å forsterke positive prosesser i kroppen mens du jobber med å endre kostholdet ditt.

Et riktig kosthold vil på sikt kunne gi bedre konsentrasjon, hukommelse og gjøre deg lettere til sinns. Gjør de positive endringene allerede i dag, og møt hver dag med et klarere hode og en velfungerende kropp.

Alle som bruker naturmidler vet at det tar tid

Det kan gå tre måneder før du kjenner at naturmidlene får effekt. Dette er vanlig når det gjelder kosttilskudd. Antall kapsler du trenger per dag varierer fra person til person.