Bestill over telefon! Vi hjelper deg
Tlf: 35 69 22 21, åpent hverdager 8-16.

Oppdag magien ved indisk mat

Det er mye vi kan lære av hvordan folk i India bruker helsefremmende råvarer i matlagingen. Særlig gjelder det ingrediensene tamarind og gurkemeie – det kan kokk og kokebokforfatter Niru Kumra skrive under på.

Niru er født og oppvokst i Punjab i India og selv om hun har bodd i Norge de siste 42 årene, så har hun beholdt mattradisjonene fra hjemlandet. India er landet der de bruker desidert mest av tamarind og gurkemeie i maten.

– Det store forbruket kommer ikke bare av folketallet i India, sier hun med et smil og fortsetter:

– Tradisjonene går flere tusen år tilbake i tid, og de er vant til det. I dag er det likevel mange som har glemt helsefordelene og bruker det mest for å gi smak og farge til maten. Jeg er glad i både gurkemeie og tamarind, og har brukt begge ingrediensene i matlagingen min i alle år, sier hun.

naturlig flex - Niru sammen med sine to kokebøker og matserien Niru’s Masalamagic.

Niru sammen med sine to kokebøker og matserien Niru’s Masalamagic.

Niru Kumra har blant annet forfattet to kritikerroste kokebøker og er hjernen bak matserien Niru’s Masalamagic, som består av autentiske og rene indiske produkter du får kjøpt i dagligvarehandelen og på nett. Merket Masalamagic startet hun sammen med familien for 15 år siden.

– Jeg er stor tilhenger av alt som er naturlig, og som vegetarianer er jeg opptatt av å få i meg riktige næringsstoffer via maten, forteller Niru.

Ayurveda – kunnskap om livet

Tradisjonelt har tamarind-frukten blitt brukt for å bidra til å lindre plager i muskler og ledd. Den er rik på jern, kalsium, magnesium og mange andre mineraler som kroppen trenger.

– Gamle kjerringråd sier at man får mange helsefordeler hvis du spiser mellom fem og ti gram tamarind hver dag, sier Niru.

Jeg har tro på naturlig virkning av urter og krydder, også tamarind og gurkemeie

Hun er engasjert når hun snakker, og det er tydelig at hun har satt seg godt inn i hva som gjør tamarind og gurkemeie så unikt. Det kommer nok av at hun er opptatt av ayurveda – med opprinnelse i India.

Direkte oversatt betyr ayurveda «kunnskap om livet», og den 5000 år gamle behandlingsmetoden ser på kosthold, søvn, yoga, massasje og meditasjon som én helhetsfilosofi.

– Ayurveda kombinerer matvarer, urter og naturlige ingredienser til behandling av ulike plager, ved for eksempel å lage urteblandinger til å smøre på kroppen. Jeg har tro på naturlig virkning av urter og krydder, også tamarind og gurkemeie.

Godt for både innsiden og utsiden

Niru kan fortelle at gurkemeie er ideelt for å fremme smak.

– Lager du to like retter, men en med og en uten gurkemeie, da vil den med gurkemeie ha mer smak. Ellers gir gurkemeie den karakteristiske gyldne fargen på indisk mat, og forveksles ofte med safran.

Men det er hovedsakelig de gode virkestoffene som gjør at indere velger å putte gurkemeie i maten. Den gule roten vi kjenner best i krydderform inneholder nemlig curcumin, et kraftfullt virkestoff som bidrar til å lindre plager i muskler og ledd.

– Gurkemeie brukes også som skjønnhetsmiddel, forteller hun.

Roten har blant annet et ritual oppkalt etter seg i indiske bryllup, som går ut på at en pasta av roten gnis inn på brudeparets ansikt, nakke, hender og føtter. Resultatet er en hud som blir renset for døde hudceller, blir myk og får glød.

Tryller med krydder

Personlig synes Niru at tamarind er enklere å få i seg enn gurkemeie.

– Tamarind har en veldig god smak, du spiser ikke en teskje med gurkemeie på samme på måte. Tamarind-frukten er dessuten veldig rik på vitamin C. Det passer jo bra i kjølige Norge, smiler hun.

naturlig flex - Niru ønsker velkommen til Masalamagic.

Niru ønsker velkommen til Masalamagic.

Tamarind fås kjøpt i de fleste innvandrerbutikker – enten hel frukt eller en paste som er laget av frøene. I Nord-India der Niru kommer fra, er det vanlig å bruke tamarind i chutney som et tilbehør. Derfor har hun også en chutney i matserien sin, bestående av nettopp tamarind og dadler.

– De søte dadlene kompenserer med den syrlige tamarinden, og gir en god og balansert smak.

Den passer derfor perfekt til ostefatet og ved siden av grillet og fritert mat. Tamarind brukes ellers i marinader, supper og gryter, eller alle retter du vil sette en ekstra spiss på. Gurkemeie er også en naturlig ingrediens i Nirus matlaging og hun bruker begge flere dager i uken.

Interessen for matlaging har Niru hatt siden niårsalderen, og har virkelig blitt vant til å «trylle med krydder», som er betydningen av navnet på bedriften Masalamagic. I dag lærer hun andre å trylle på kjøkkenet for å nå visjonen om å gjøre indisk mat like vanlig som pizza og pasta.

Både gurkemeie og tamarind er fulle av antioksidanter

Jeg holder kurs og foredrag om indisk mat, der du lærer å bruke krydder og naturlige ingredienser for å lage spennende retter og øke repertoaret ditt. 

Da får du grunnlaget til å prøve deg frem med Nirus produkter og kvalitetsrike kryddere på egen hånd, slik at du kan lykkes med de gode oppskriftene hennes.  

Enklere å få i seg kapsler hver dag

Kosttilskuddet Naturlig Flex inneholder tamarind og gurkemeie. Med tanke på det Niru nå har lært oss om de eksotiske matvarene er det kanskje ikke så rart at mange nordmenn har opplevd en forbedring i stive og ømme muskler og ledd.

Niru skjønner at det kan være en fordel med kapsler når det kan være vanskelig å spise store nok mengder av gurkemeie og tamarind hver dag for å få optimal effekt.

– Mennesker blir dessuten fort lei om vi må spise det samme flere dager på rad. Vi trenger variasjon, og da kan det være enklere å få i seg disse virkestoffene ved å spise kapsler.

Hun oppfordrer likevel til å bruke mer av de sunne råvarene i matlagingen, og avslutter samtalen vår med å avsløre nok en helsefordel:

Det finnes altså bare gode grunner til å bruke mer gurkemeie og tamarind i maten, ved siden av det daglige inntaket av Naturlig Flex. Vi skal i hvert fall prøve oss på noen av Nirus fantastiske indiske oppskrifter og matretter, som vil gjøre godt for både ganen og kroppen!